Als u de urine laat controleren dan wordt er ook gekeken naar de rode bloedcellen. Als u een klein aantal rode bloedcellen in de urine heeft dan is dat niets om u zorgen over te maken. 40% van de gezonde mensen heeft dit en dat heeft dan geen gevolgen. Als u zich net heeft ingespannen, dan kan dat er voor zorgen dat er bloed in de urine komt. Maar wanneer u vaker bloed in de urine heeft, kan dat toch ergens anders op duiden. Daarom moet u dit verder laten onderzoeken.

Bij 70% van de mensen met rode bloedcellen in de urine wordt niets gevonden, maar het kan ook betekenen dat er sprake is van een nierafwijking. Er wordt altijd gekeken naar de volgende punten wanneer er bloed in de urine wordt gevonden: niercyste, interne verwondingen, ontstekingen, infectie van de urinewegen, niestenen, kanker van blaas of nieren.

Het wil dus niet zeggen dat wanneer u rode bloedcellen in uw urine heeft dat u dit heeft, maar het wordt wel nader bekeken. Dit zorgt er voor dat u zeker weet dat alles goed is, of dat als er wat mocht zijn dat er wordt gekeken hoe het behandeld kan worden.

U kunt bij twijfel het beste naar de huisarts gaan en laten onderzoeken wat er aan de hand is. Het kan ook belangrijk zijn dat u het laat onderzoeken om u gerust te stellen dat de rode bloedcellen in de urine niets te betekenen hebben.