Het kan zijn dat u te weinig rode bloedcellen in uw lichaam heeft. Dit wordt dan ook wel bloedarmoede of anemie genoemd. Het kan ook betekenen dat de rode bloedcellen niet goed meer werken. Er zit namelijk hemoglobine in de rode bloedcellen en deze stof hebben we nodig. Er moet zuurstof in onze longen komen en ook moet het vervoerd worden naar andere lichaamsdelen.

Als het aantal rode bloedcellen dan te laag is dan is dat bloedarmoede omdat er niet overal voldoende zuurstof komt. U kunt dan ook last hebben van een aantal klachten. U kunt vermoeid zijn, duizelig zijn en last hebben van hoofdpijn. Daarbij komt nog dat u ook last kunt krijgen van hartkloppingen en zweten. U kunt zich daarbij ook slap voelen en last hebben van oorsuizen. Gelukkig is het goed te behandelen, maar wanneer u deze klachten heeft moet er eerst door middel van bloedonderzoek vast worden gesteld waar u last van heeft.

Door bloed te prikken wordt snel duidelijk of dat het inderdaad gaat om een tekort aan rode bloedcellen. Dit kan dan nader worden onderzocht en wanneer het blijkt te gaan om bloedarmoede kan de behandeling worden ingezet. U gaat zich snel weer fitter voelen als het aantal rode bloedcellen toeneemt. U heeft dan ook weer meer energie om activiteiten te verrichten en dat zal u goed doen.